Miras Hukuku

Miras Hukuku

Miras hukuku, bir kişinin vefat etmesi durumunda malvarlığının kimlere ve nasıl aktarılacağını düzenleyen hukuk dalıdır. Türkiye’de miras hukuku, Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenmiştir ve mirasın paylaşımı, saklı pay hakları, vasiyetnameler ve mirasçıların haklarını içermektedir. Mirasın paylaşımı, yasal mirasçılar arasında kanunla belirlenmiş oranlara göre yapılırken, miras bırakan kişi vasiyetname veya miras sözleşmesi ile belirli kişilere farklı oranlarda miras bırakabilir.

Mirasçılar yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar olmak üzere ikiye ayrılır. Yasal mirasçılar, miras bırakanın altsoyu (çocukları, torunları), üstsoyu (anne-baba, büyükanne-büyükbaba) ve eşi gibi kanunen belirlenen kişilerdir. Eğer miras bırakanın hiçbir yasal mirasçısı yoksa, miras devlete kalır. Atanmış mirasçılar ise, miras bırakanın vasiyetname veya miras sözleşmesi ile mirasçı olarak belirlediği kişilerdir.

Mirasın paylaşımı sırasında saklı pay kavramı önemlidir. Saklı pay, yasal mirasçılara tanınan, miras bırakanın müdahale edemeyeceği zorunlu miras hakkıdır. Örneğin, çocuklar, eş ve anne-baba belirli oranlarda saklı pay hakkına sahiptir. Miras bırakan kişi, vasiyetname ile mirasını dağıtırken bu saklı paylara müdahale edemez. Eğer saklı pay ihlal edilirse, mirasçılar tenkis davası açarak haklarını talep edebilirler.

Son olarak, mirasçılar mirası reddetme hakkına sahiptir. Miras bırakanın borçları, mirasçılara da geçebileceğinden, bazı durumlarda mirasçılar reddi miras yoluna başvurabilir. Bunun için mirasın açılmasından itibaren üç ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurulması gerekir. Miras hukuku oldukça teknik bir alan olduğu için mirasçılar haklarını bilerek hareket etmeli ve gerekirse bir hukuk uzmanından destek almalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Mirasçılar, miras bırakanın çocukları, eşi, anne-babası ve diğer kan hısımlarıdır. Eğer yasal mirasçı yoksa miras devlete kalır.
Yasal mirasçılar arasında Medeni Kanun’da belirtilen oranlara göre paylaşılır. Miras bırakan, vasiyetname ile bazı mirasçıları veya üçüncü kişileri de mirasçı olarak atayabilir.
Vasiyetname el yazısıyla, noter huzurunda veya resmi memur önünde düzenlenebilir. Hukuka uygun olması için belirli şekil şartlarına uyulmalıdır.
Yasal mirasçılara ayrılan, miras bırakanın tasarruf edemeyeceği zorunlu miras hakkıdır. Saklı pay ihlal edilirse, mirasçılar tenkis davası açabilir.
Evet, mirasçılar borçlardan kaçınmak için üç ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak mirası reddedebilir.
Borçlardan kaçınmak için miras reddedilebilir veya terekenin tasfiyesi talep edilerek borçların ödenip kalan mirasın alınması sağlanabilir.

Mirasçılar arasında anlaşmazlık çıkarsa miras taksim davası açılarak mahkeme kararı ile paylaşım sağlanabilir.

Mirasçılar, mirasın paylaşımı, vasiyetnamenin iptali veya saklı paylarının korunması için Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açabilirler.

Başkent Hukuk

Avukatlarımız

Avukat / Arabulucu
Avukat / Arabulucu
Başkent Hukuk

Hukuki danışmanlık almak, randevu oluşturmak veya hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hakkımızda

Başkent Hukuk Bürosu, modern çağın gereksinimlerine uygun, bilgi birikimi, deneyim ve güçlü teknolojik altyapısı ile İzmir’de faaliyet gösteren kurumsal bir hukuk bürosudur. Hukuk hizmetlerini, uzman ve tecrübeli kadrosuyla geniş bir alanda yüksek kalite standartlarında sunmayı hedeflemektedir.

Büromuz, adını kurucularının mezun olduğu üniversiteden alarak köklü bir geçmişi ve güçlü bir vizyonu temsil etmektedir. Başkent Hukuk Bürosu, güvenilirlik, profesyonellik ve çözüm odaklı yaklaşımları ile danışanlarına etkili ve sürdürülebilir hukuki çözümler sunmayı ilke edinmiştir.

İletişim
Mahal Bomonti, A1 Blok Halkapınar Mah.1558 Sk. No:174 Kat:43 D:428 Konak İZMİR
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare